Hősi halottakra emlékeztek a Csillagbörtönben

Hősi halottakra emlékeztek a Csillagbörtönben

Katonai tiszteletadással emlékezett a szolgálat közben hősi halált halt munkatársakra október 19-én a Csillagbörtön és a Nagyfa - Alföld Kft. kollektívája az intézet aulájában és a belvárosi temetőben.


A magyar büntetés-végrehajtás történetében a Szegedi Fegyház és Börtönben, minden év októberében hősi halottakra emlékeznek, mert egyik bv. intézetben sem történtek oly szomorú tragédiák a fogvatartottak munkáltatása közben, mint a Nagyfa-Alföld Kft. jogelődjének üzemcsarnokaiban. 1964. október 3-án, az Alföldi Bútorgyárban két fogvatartott szökési kísérlete során, halálra kínozta az akkor három hónapja ott dolgozó Horváth Iván művezetőt, a gyár munkatársát. Tettüket a gyár dolgozói észrevették, és az őrséget értesítették. A két elkövetőt elfogták, és mindkettőjüket halálra ítélték.
Húsz évvel később, 1984. október 19-én, az Alföldi Bútorgyárban Richter Richárd elítélt, gyilkos ámokfutása során hét munkáltatási felügyelőt támadott meg. A még ma is élő szemtanúk beszámolói szerint, az agresszió 300 másodperc leforgása alatt történt. Négy egyenruhás büntetés-végrehajtási dolgozó életveszélyesen megsérült, közülük hárman: Frank Tibor, Nagy Ferenc és Tóth András alhadnagyok életüket vesztették. Az elkövetőt, több ember halálát okozó tettéért, a bíróság halálra ítélte.


A Szegedi Fegyház és Börtön valamint a Nagyfa-Alföld Kft. vezetői megkoszorúzták a hősök márványtábláját, és a Belvárosi temetőben, sírjukat.

 

 

 

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!