Halottak napján hőseinkre emlékezünk

Halottak napján hőseinkre emlékezünk

Fontos kötelességünk az emlékezés, szolgálatteljesítés során életüket vesztett hősi halottaink emlékének méltó ápolása. Szegeden hat márványtábla őrzi a büntetés-végrehajtási szervezet hősi halottainak nevét. Emlékük előtt tisztelegve elevenítjük fel tragédiájuk történetét.


Egyik hazai börtönben sem történtek oly szomorú tragédiák az elítélek munkáltatása során, mint a Nagyfa-Alföld Kft. jogelődjének üzemcsarnokaiban: 1964. október 3-án Horváth Iván bv. alhadnagy, művezetőt két elítélt szökési kísérlete során halálra kínozta, 1984. október 19-én Frank Tibor, Nagy Ferenc és Tóth András alhadnagyokat Richter Richárd fogvatartott megölte, 1988. július 28-án pedig tűz ütött ki a vállalat bútorgyárának kárpitos üzemében, amelynek következtében Kovács Hegedűs Gábor bv. őrnagy, Szalay Árpád bv. alhadnagy és egy fogvatartott is életét vesztette.

A hősi halált halt kollégákról minden évben megemlékeznek a Szegedi Fegyház és Börtön és a Nagyfa-Alföld Kft dolgozói, akik katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzzák az intézet aulájában elhelyezett márványtáblájukat valamint a Belvárosi Temetőben található sírjukat.

Sikertelen szökési kísérlet a Bútorgyárból

Az elkövetők kiszabott büntetésüket töltötték a Szegedi Csillagbörtönben P. István, és L. István. 1964. október 3-án, a bútorgyárban dolgoztak és Horváth Iván művezetőt szemelték ki áldozatul, akit mint polgári alkalmazottat az elítéltek szerettek türelmes magatartásáért. P. és társa egy bútort megrongáltak, s ennek ürügyén L. behívta a művezetőt a műhelybe. A gyanútlan ember a bútort vizsgálta, amikor P. István egy fareszelővel többször fejbe sújtotta, majd az eszméletlen emberre még tizenegyszer sújtott le a szerszámmal. Ezután P. egy másik művezetőt akart becsalni. Elmondta, hogy az egyik elítélt leütötte Horváth Ivánt. Ez a művezető azonban már az őrséggel együtt lépett a gyilkosság színhelyére. Horváth Ivánon minden orvosi beavatkozás ellenére sem tudtak segíteni és még aznap belehalt sérüléseibe. Tettükért a bíróság P. Istvánt és L. Istvánt is halálra ítélte.

300 másodperc alatt három halál: Richter Richárd ámokfutása

Richter Richárd 1980. szeptember 16-tól töltötte büntetését a szegedi Csillagbörtönben. Az Alföldi Bútorgyárban dolgozó különös visszaeső Richter az ámokfutása napján figyelmeztetést kapott hanyag munkavégzése miatt, majd a főművezető irodájába hívta, hogy felelősségre vonja. A 28 esztendős elítélt ahelyett, hogy bement volna az irodába magához vett két korábban elrejtett nagyméretű kést és futásnak eredt. Ezt követően válogatás nélkül szúrta meg az elé kerülőket: hét munkáltatási felügyelőt támadott meg, négy egyenruhás életveszélyesen megsérült, közülük hárman: Frank Tibor, Nagy Ferenc és Tóth András életüket vesztették. A Csongrád Megyei Bíróság, majd a Legfelsőbb Bíróság Richter Richárdot halálbüntetésre ítélte. Az ítéletet a Csillagbörtön udvarán hajtották végre 1985. február 26-án, hajnali fél ötkor.

Tragédia a kárpitos üzemben

1988. július 28-a délelőttjén a kárpitos üzemben hirtelen csaptak fel a lángok, a tűz pillanatok alatt, a robbanás sebességével terjedt szét az 1700 négyzetméteres csarnokban, ahol aznap száznegyvenkettő elítélt és hat művezető dolgozott. A bent rekedt dolgozók kiszabadítása azonnal elkezdődött. A mentés közben 141 fogvatartott és 4 művezető jutott ki épen, vagy kisebb sérülésekkel a területről, mentették egymást rabok és felügyelők egyaránt. Többen vállalták a veszélyt és visszafordultak társaikért, hogy még a tűzoltók megérkezése előtt biztonságba juttassák az embereket. Így tett Kovács Hegedűs Gábor bv. őrnagy és Szalay Árpád bv. alhadnagy is, akik életüket áldozták a mentésért.

Hősi halottaink emlékét szívünkben megőrizzük!

 

Forrás:  BüntetésVégrehajtás Toborzás 

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!